Over ons

Natalie Overkamp en Gert Hofsink:

Wij zijn beiden enorm geboeid door oude begraafplaatsen. Voor ons zijn het een soort van openluchtmusea. Wanneer je op een begraafplaats bent en je loopt rond, gaat het immers over historie, cultuur, kunst, architectuur, natuur en nog veel meer. We zijn ondertussen op zo’n 200 (meest oude) Nederlandse begraafplaatsen geweest wat veel, erg veel foto’s heeft opgeleverd.

Maar we doen nog meer:

Natalie is journalist en fotograaf, onder andere bij Het Kontakt en het luxe magazine VeluweLeven. Twee dagen in de week werkt ze als educatief medewerker in Museum Het Pakhuis te Ermelo. Daarnaast ontwikkelt ze projecten in opdracht van Edu-Art en geeft ook nog fotocursussen. Naast haar werk is ze secretaris van Stichting Begraafplaatsen Ermelo-Veldwijk, commissielid van comité Open MonumentenDag Ermelo en is ze lid van de boekenredactie van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo. Natalie beheert een webwinkel met artikelen die te maken hebben met herinneringen, rouw, verlies etc.: www.persoonlijkerkanhaastniet.nl En ze is ook nog moeder van een zoon.

Gert is Maatschappelijk Werker bij GGZ Centraal Veldwijk te Ermelo en voorzitter van de vakgroep MW. Initiatiefnemer en voorzitter van Stichting Begraafplaatsen Ermelo-Veldwijk, lid van de redactiewerkgroep Oudheidkundige Vereniging Ermeloo en het comité Open Monumentendag Ermelo. Hij heeft al meerdere boeken op zijn naam staan. In 2005 schreef hij  ‘Welk een rustig plekje’, waarin o.a. de geschiedenis van de twaalf begraafplaatsen in Ermelo, rouwrituelen en – gebruiken zijn beschreven. In 2007 schreef hij samen met Hans van Dijk ‘Over het spoor’, een boekje over 120 jaar Veldwijk en Ermelo. In 2011 schreef hij samen met oud-huisarts Jan Bolt, voor de Oudheidkundige Vereniging, een boekje over de geschiedenis van de zorg in Ermelo, . Verder is Gert een grote fan van de familie Van Gogh. En hij is vader van een (andere) zoon.

En ja, we zijn getrouwd. Samen!

Advertenties

17 reacties op Over ons

 1. carla boven zegt:

  Wauw…………..
  Wat een prachtige foto’s en mooie verhalen.
  Ben erg nieuwsgierig naar het hele boek en weet al wel een paar mensen die ik het cadeau wil geven. Heerlijk zo’ n proces en dat het een gezicht krijgt.
  Super ook om het samen te doen.
  Liefs, Carla

 2. Alie Vermeer zegt:

  Geachte N.Overkamp, G.Hofsink,

  Mooi dat jullie dit gemaakt hebben. Onlangs zelf een familielid die er begraven ligt gevonden, en de begraafplaats bezocht. Heel indrukwekkend. Zou er graag nog meer over te weten willen komen maar helaas niet meer mogelijk. Veel succes met een eventueel vervolg.
  Vriendelijke groet.

 3. marion preesman zegt:

  dag Natalie en Gert,
  een vriendin van mij maakte me attent op jullie radio-interview bij Cappuccino, helaas niet gehoord. Wél heb ik onmiddellijk daarna jullie website bezocht. Jullie hebben bijna een prachtig projekt afgerond en ik kijk uit naar de publicatie van het boek op 23 maart!
  Na het overlijden van mijn ouders in de winters van 2009 en 2010 was ik vaak op de Algemene Begraafplaats in Laren: rust, stilte, bezinning. Net als bij jullie werd m’n nieuwsgierigheid gewekt naar de oude graven. Ik nam foto’s, zocht op Internet en rolde daarmee in het proces dat jullie ook hebben meegemaakt. Ik weet hoe een dergelijke ontdekkingsreis voelt en hoe geweldig het is als je weer een ‘juweeltje’ aantreft.
  Op de Algemene Begraafplaats in Laren liggen o.a. vele kunstschilders begraven: Tony Offermans, Co Breman, David Schulman, de gebroeders Dooijewaard, Douwe Komter, Martin Borgard, Evert Pieters, e.v.a. Ook o.a. de graven van Rie Cramer, Wally Moes, Carry van Bruggen, Bert Haanstra, Toon de Jong, Willem van Iependaal tref je hier. Zoals ook het graf van ir. Vincent Willem van Gogh, zoon van Theo, de broer van Vincent, dus neef van Willemien. Misschien is dat nog interessante informatie voor jullie?
  M’n belangstelling ging ook zéker uit naar ‘onbekende’ graven, die ik een verhaal en een gezicht wilde geven: over de kunstschilders en andere bekende personen staan al boeken vol …
  Met trots mag ik zeggen – hoewel nooit de insteek – dat e.e.a. in september tot publicatie leidt. Honderd jaar Algemene Begraafplaats Laren in verhalen en gezichten van een 25-tal personen; een boekje opgedragen aan mijn ouders.
  Zoals jullie ook apetrots zullen zijn op júllie boek: ‘Grafstenen krijgen een gezicht’.
  En nee, zoals ook bij jullie: de speurtocht is daarmee nog lang niet afgelopen …
  Nog een tiental dagen te gaan voor jullie, de laatste spannende dagen; de verhalen lijken wellicht nooit afgerond …
  Ik wens jullie oprecht een prachtige 23e maart en ik hoop dat jullie boek een groot succes wordt! Terwijl misschien het maken ervan het succes al uitmaakt …
  Ik kijk er naar uit!

  Vriendelijke groeten,

  Marion Preesman

 4. J. de Vlugt-Bus zegt:

  Beste Natalie en Gert
  In de Harderwijker Courant van 9 maart las ik over het boek wat jullie aan het schrijven zijn. De zus van mijn grootvader ligt ook begraven op de begraafplaats van Veldwijk. Als jullie belangstelling hebben voor haar achtergrond kun je contact met mij opnemen. Het gaat om Trijntje Bus -Terpstra.

  • Karin zegt:

   las net deze reactie, vermoed dat het om de echtgenoot van jan markus terpstra gaat (1874-1936) – zij zitten beiden in mijn stamboom, van trijntje bus (1882) kan ik de datum van overlijden niet achterhalen… kunnen jullie mij wellicht helpen? bedankt, karin

   • Dag Karin, beetje erg late reactie, sorry daarvoor. Site lag tijd uit de lucht (tenminste het reactieform.)
    Echter beter late reactie dan nooit.
    Jan Terpstra: 10-05-1836 / 27-02-1936, is 1 mei 1886 begonnen op Veldwijk.
    Trijntje Bus: 18-02-1882 / 18-10-1973
    Ik vrees dat dit dus niet de echtgenote is van Jan Markus Terpstra (of zijn tweede naam wordt niet vermeld). Zowel op grafsteen als in begraafboek alleen Jan Terpstra

 5. Arjan Donk zegt:

  Dag Gert en Natalie,

  Dank voor de boeiende avond gisteren over jullie boek. De stenen krijgen weer een gezicht. Mooi dat een aantal nazaten dit konden meemaken.
  Gert liet een molen zien, ik meen in Maassluis en dat die er nog zou staan en een uniek exemplaar was. Echter in Maassluis kan ik dat type niet ontdekken. Dat type is inderdaad uniek. Een wipstellingkorenmolen. Wel staat er één in Hazerswoude-Dorp. Zou dat hem zijn?

  • Dag Arjan,

   Bedankt voor je reactie. Misschien is het wat onduidelijk overgekomen, maar opa Bartholomeus Braat is geboren in Maassluis, werd bakker in Delft en korenmolenaar in Hazerswoude. Het is één van de twee nog bestaande wipkorenmolens in Nederland en zelfs de enige maalvaardige.

   Groet en tot ziens,

   Natalie en Gert

 6. Wat een mooi initiatief. Succes!

 7. carla de oude zegt:

  Ik heb gezocht naar het boek maar kan het nergens vinden. Is het te bestellen? Ben echt geinteresseerd,

  • Dag mevrouw de Oude,

   Het boek is te koop bij Riemer&Walinga en museum Het Pakhuis in Ermelo. Mocht dit voor u niet haalbaar zijn kunt u het boek ook via de Stichting Begraafplaatsen bestellen.

   Groet,
   Natalie Overkamp

 8. Margot van Daelen zegt:

  Beste Nathalie en Gert,

  Ik ben Margot van Daelen, de kleindochter van Willem Willing. Mijn moeder, Willy Willing (87 jaar) is blij met uw schrijven over de website van haar vader. Graag zou zij contact met u hebben, zodat zij persoonlijk kan vertellen over de fam. Knoek. U kunt mij altijd mailen.

  Met vriendelijke groet,

  Margot van Daelen

 9. Rob Koffijberg zegt:

  Hallo Nathalie en Gert,
  Bij toeval ontdekte ik deze site en vond tot mijn vebazing Henriette Koffijberg. Ik zou graag haar graf een keer willen bezoeken. Kunnen jullie aangeven of en hoe dat mogelijk is en waar ik dat kan vinden. Hebben jullie ook nog informatie en foto’s van haar ? Ik, heb een aantal weken geleden al naar info@begraafplaatsenveldwijk.nl gemaild, maar helaas nog geen reactie gekregen.
  Groeten
  Rob Koffijberg

 10. Beschikt u al over een register van begravenen en zo ja, bestaat het graf nog van jvr. Antonia van Swinderen (1874-1945)? Zij werd verpleegd op Veldwijk.

  • Dag Lucas, sorry voor late reactie. A. van Swinderen is overleden op 30 dec. 1945 en begraven op 2 jan. 1946 in vak A op de ‘nieuwe’ begraafplaats van Veldwijk. Op 27 juni 1946 is ze echter opgegraven (in aanwezigheid van ds. Kruishoop, meldt het begraafboek). Er staat niet bij vermeld waar ze heen is gebracht. U zou dit kunnen opvragen bij de gemeente Ermelo. met vriendelijke groet, Gert Hofsink

   • grafstenen krijgen een gezicht van gert hofsink -ik heb dit boek willen bestellen via mijn bank wilde ik betalen, maar dit ging niet , omdat ik geen adres kon opgeven. Weet U het adres en plaats om via mijn bank dit te betaken?
    MET VRIENDELIJJKE GROETEN.
    roger lacquet
    email : roger.lacquet@telenet.be
    gsm: 0477/26.79.69

 11. Lucas A. Ocken zegt:

  Late reacties zijn niet alleen aan u voorbehouden; Ik kan er ook wat van :)! Heel hartelijk dank voor de informatie, waardoor ik nu de bevestiging heb dat Antonia van Swinderen is overgebracht naar het familiegraf bij de Bartholomeuskerk te Noordlaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s